۷ آبان- روز جهانی کورش بزرگ و سالگرد صدور اولین منشور جهانی حقوق بشر - این روز را گرامی می داریم.
این بیانیه که به نام "منشور کوروش بزرگ" شناخته می شود، بر الغای تبعیضات نژادی و ملی، آزادی انتخاب محل سکونت، الغای برده داری، آزادی دین و مذهب و تلاش برای صلح پایدار میان ملت ها تاکید کرده است.
این منشور، که از سوی مردمان ایران زمین و از زبان خود کورش بزرگ، پایه گذار اولین امپراتوری جهان به بشریت هدیه شده، در سال
منشور کورش بزرگ استوانه ای از گل پخته است که در سال
کورش بزرگ در روز
"سپاه من با آرامش وارد بابل شد. من به سربازان اجازه ایجاد وحشت در سرزمین سومر و آکاد ندادم. من به نیازهای مردم بابل و احترام به اماکن مقدس آنان و رفاه حالشان توجه کردم. و آنان را از یوغ بردگی نجات داده و به وضع نابسامانشان پایان دادم".
جریان تاجگزاری کورش را فیلسوف، سیاستمدار و تاریخ نویس یونانی، گزنفون، به دقت شرح داده است. او می گوید که در آن روز، پس از آنکه کورش تاج شاهی را در معبد مردوک بر سر نهاد اعلامیه خود را قرائت کرد. متأسفانه برای قرن ها کسی به متن این اعلامیه دسترسی نداشت تا اینکه استوانه گلی مشهوری که اکنون در موزه بریتانیا نگاهداری می شود در عملیات حفاری شهر باستانی "اور" در بین النهرین بدست آمد. پس از آنکه باستانشناسان موفق به خواندن این استوانه شدند معلوم شد که استوانه حاوی همان اعلامیه شناخته اما گم شده است. باستانشناسان این استوانه را یکی از گرانبهاترین اسناد تاریخی بشریت می دانند.
در این استوانه، پس از ذکر نام اجداد خویش، کورش اظهار می دارد که او پادشاه ایران، بابل و چهار قاره مسکون است. او سپس به خدایان بابل احترام می گذارد و آنگاه متن اعلامیه آزادی و حقوق بشری را که تدوین کرده بود اعلام می دارد.
دکتر عبدالمجید ارفعی اولین پژوهنده ی ایرانی بود که در سال
بمناسبت روز جهانی کورش بزرگ مراسمی در شهرهای مختلف ایران و نیز جهان از قبیل لس آنجلس, پاریس, کلن, بوستون, سانفرانسیسکو, لندن و استکهلم برگزار می شود.